home

de quarab

Dreams Come True

gedrag & training

verzorging

links

e-mail

 

 

 

Het Paard als vluchtdier

Ondanks dat het paard al eeuwen gedomesticeerd is en ondanks selectief fokken, is het basis instinct van het paard nooit verdwenen; het vlucht apparaat. Natuurlijk verschilt de hoeveelheid vlucht gevoelens in een paard, per ras en per paard. Maar toch beÔnvloed dit gedrag alle paarden tot op een zekere hoogte veel meer dan men zou willen. Hier moet dan ook rekening mee gehouden worden en zelfs eigenlijk als een positieve eigenschap van het paard gezien worden. Het is een overlevings drang en dat maakt het paard zo levendig en zelfdenkend.

Vanaf het moment van de geboorte is het de instinct van het veulen om zo snel mogelijk op te staan en te leren lopen, te drinken van zijn moeder, en klaar te zijn om op de vlucht te slaan. In zijn eerste levensjaar leert hij veel van zijn moeder en blijft hij in haar veiligheid. Elk ritseltje of beweging zou een potentiŽle bedreiging van een aanvallende leeuw of roofdier kunnen zijn en het overleven is het voornaamste. Nu het paard gedomesticeerd is betekend dat niet automatisch dat er geen leeuwen of andere bedreigende monsters meer bestaan! Zijn instinct zegt anders! En zelfs wij mensen gedragen ons vaak onbewust als een roofdier. Geen wonder dat sommige paarden zo nerveus zijn! Hier meer over in Training - lichaamstaal.

Het hele lichaam van het paard is er op gebouwd om acuut op de vlucht te kunnen slaan. Zijn stofwisseling, zijn spieren en zijn snelheid. De ogen van het paard werken ook anders dan onze ogen. Hij ziet twee dimensionaal en paarden hebben ook minder kleuren ter beschikking en ter onderscheiding. Vandaar dat donkere plekken en schaduwen vaak een paard onzeker maken. Als een paard graast kan hij alles matig overzien tot bijna 360'C om hem heen. Als hij dan wat hoort brengt hij zijn hoofd omhoog om beter te kunnen focussen in de richting waarvan het geluid vandaan komt. En bij verdere onraad brengt hij zijn hoofd helemaal naar boven, waardoor zijn lichaam endorfines in het bloed loslaat om hem daarmee paraat te maken om op de vlucht te slaan. Deze endorfines werken als een soort amfetamine en als een paard heel onzeker of zenuwachtig is, helpt het om te vragen zijn hoofd omlaag te brengen. Dit verlaagt de endorfine toevoer en brengt het paard vaak weer tot rust.

Nu lijkt het bij sommige paarden soms of ze wel overal van schrikken en bang zijn. Deze paarden zijn gewoon zeer onzeker en zitten vaak niet lekker in hun vel. Dit kan verscheidene redenen hebben; onzekerheid over de ruiter (hij voelt aan dat de ruiter ook onzeker is), of door een slechte herinnering, of door onervarenheid. Het kan met het eten te maken hebben (te veel haver bv), met lichamelijke pijn of iets spiritueels; een ongelukkige atmosfeer op stal, veel nervositeit om hem heen en ga zo maar door... Paarden kunnen jammer genoeg niet echt praten, dus is het aan ons om alle mogelijkheden door te nemen en de oorzaak te vinden en dit probleem voor hem op te lossen. Als de oorzaak iets spiritueels is, of niet meteen op te lossen valt, is er altijd de mogelijkheid om voor die periode rustgevende homeophatische middelen of Bach Bloesems te gebruiken.

Natuurlijk zijn er ook zogenaamde "fix-it" apparaten die je kunt gebruiken om te proberen schrikachtige paarden meer onder controle te houden; zoals slof teugels, bijzet teugels of scherpere bitten etc. Maar bedenk wel, dat door al deze apparatuur het paard zich nog meer gevangen zou kunnen voelen, waardoor hij nog ongelukkiger en/of nerveuzer zou kunnen worden. Denk er eens aan hoe jij het zou vinden als je bang bent bv in het donker, of van hoogtes, en iemand je probeert te forceren! Dit zal het probleem dan niet echt oplossen, denk ik....

Dit zijn allemaal dingen om rekening mee te houden. Maar met de opbouw van de relatie met je paard, zal hij leren je steeds meer te vertrouwen. Net zoals de kudde hun leider vertrouwd. Maar dat vertrouwen moet je wel eerst verdienen. En tot die tijd vertrouwd hij toch maar liever op z'n instinct en z'n kennis - en wie zou dat niet doen?

 

Voor meer informatie raad ik het boek The Nature of Horses, van Stephen Budiansky aan. 

 

 

 

GEDRAG TRAINING 
  • Het paard als vlucht dier
  • Leadership
  • Lichaamstaal
  • Voeding

 


Copyright © 2003 Horseplay all rights reserved.