home

de quarab

Dreams Come True

gedrag & training

verzorging

links

e-mail

 

 

 

Grondwerk - Oefeningen

Nu we het toch over grondwerk hebben wil ik daar toch wat verder op in gaan. Naast het leiden houdt het grondwerk natuurlijk veel meer in. Als je eenmaal de basis onder de knie hebt kun je allerlei leuke oefeningen doen en als je door het natuur loopt kom je vanzelf wel wat tegen om een er nieuwe uitdaging van te maken! Maar om te beginnen kun je ook in de bak wat verder ingaan op het werken met gevoel tussen jouw en het paard. Je kunt het paard eerst rustig leren staan; "stay", zo dat je gewoon rustig een rondje om hem heen kan lopen terwijl je hem over z'n hele lichaam wrijft - dit geeft hem een prettige gevoel en brengt hem tot rust. Hij zal dan niets liever doen om stil voor je te blijven staan, zolang je maar lekker door blijft krabbelen! Dit geeft rust en vertrouwen. Als hij dan toch jouw gevoel loslaat, je gaat negeren en een stap gaat nemen, corrigeer je hem rustig door hem gewoon weer te vragen een stap terug te nemen in de tegenovergestelde richting en dan weer "stay" vragen en belonen als hij stil blijft staan. bv als hij een stap naar voren neemt, vraag je hem weer een stap terug te nemen en dan nog eentje extra en dan => "stay".

Andere oefeningen zijn het leren wijken. Het makkelijkste is om bij de heup hiermee te beginnen, omdat paarden graag hun achterhand van je weg houden. Je gaat naast het paard staan, kijk naar z'n heup (dit doet sommige paarden al wijken), leg je vinger op z'n heup en verhoog de druk langzaam totdat hij van jouw vinger weg stapt. Beloon hem onmiddellijk door je vinger weg te nemen, en wrijf zijn heup daarna nog even na met je hele hand als hij weer stil staat = rust. Doe dit aan beide kanten en probeer ook de voorhand op deze manier te doen wijken. Ook kun je vr het paard gaan staan en met drie vingers op de brug van zijn neus zetten om hem achterwaarts te doen gaan. En vergeet vooral niet te belonen bij de kleinste poging in de goede richting!! Dit is net zoiets als 'warm, warm, ....ja!!'  Dit geeft het paard aan dat hij op de goede weg is, feedback wat zo nodig is om het leren leuk te houden. Beeld je eens in dat je een spelletje doet waarbij je iets moet doen, maar je weet niet wat. Iemand mag jouw alleen maar vertellen dat je het goed gedaan hebt als je het doet. Maar WAT moet je dan doen??? Al snel gaat het je vervelen en hou je ermee op. Maar als die persoon 'warm' zegt elke keer als je in de goede richting aan het gaan bent, dan wordt het leuk en wil je gewoon weten wat het precies is wat je moet doen! Dit houdt je gemotiveerd!

Als je deze oefeningen vaak genoeg doet heb je op een gegeven moment die vinger druk niet meer nodig en hoef je maar naar die lichaamdeel te wijzen en dan wijkt het paard al. Zolang je timing maar goed is en je op het juiste moment de druk weghaalt. Dat is de ultieme beloning dat precies het moment aangeeft dat het paard de goeie beweging maakte. Later kun je deze oefeningen ook op een lange lijn doen, om te kijken of je paard je ook aanvoelt op afstand. Ook kun je je paard leren geven aan druk aan de lange lijn; je laat je paard staan en brengt de lange touw om zijn achterhand heen en gaat aan de andere kant van hem staan. Dan bouw je de druk langzaam op op het touw waardoor het paard de druk van de touw gaat volgen en van jouw wegdraait. Deze oefeningen leren hem om aan de druk van het touw toe te geven in plaats van terug te trekken, zoals zijn instinct hem dat zegt. Dit zijn belangrijke dingen om te leren. En kun je ook toepassen op z'n benen door de touw achter zijn hoef om te brengen en rustig de druk op te bouwen waardoor hij zijn hoef zal optillen, en de druk dus gelijktijdig verdwijnt. Als een paard dit geleerd heeft en dan ooit met z'n voet in een touw verstrikt raakt, zal hij aan de druk toe geven, waardoor hij losgemaakt kan worden. In plaats van panieken, trekken en nog meer schade aan zichzelf toe brengen.

leren nagevelijk te zijn naar het touw...

 

Er zijn zoveel grond oefeningen die je kunt doen in de bak of terwijl je buiten aan het wandelen bent. Zolang je je fantasie kunt gebruiken en op een verantwoorde manier natuurlijk. Zelf zijn we al langer dan een jaar wandelingen in het bos en langs de weg aan het maken. De eerste keer stond Dreams al te trillen bij de hek voordat we naar buiten gingen! Nu is ze veel zelfverzekerder en vindt ze alles razend interessant! Des te meer ze bloot gesteld wordt aan nieuwe dingen en nieuwe ervaringen, des te minder ze er echt van op kijkt. Paarden vinden het leuk om te ontdekken en te spelen, maar alleen als ze zich veilig voelen, rust kunnen vinden en je vertrouwen. Ik probeer  zoveel mogelijke nieuwe dingen aan Dreams te introduceren - wat ik ook maar kan bedenken!! Onlangs heb ik een paar gulden geinvesteerd in een grote "gevaarlijke" oranje zeil en zijn we daar mee aan de gang gegaan. Eerst kwam ze het even inspecteren, daarna toen ze weer relaxed stond te kijken heb ik rustig het zeil over haar hele lichaam gewreven en het geluid ervan wat opgebouwd. Uiteindelijk kon ik het gewoon over haar rug leggen en ze negeerde het gewoon!

Maar dat was uiteraard niet genoeg! :)  We moesten er natuurlijk ook overheen en niet alleen maar onderdoor! En dat was weer een geheel nieuwe ervaring voor haar en moest ze weer helemaal opnieuw gaan snuffelen en betasten. Erover heen lopen ging uiteindelijk zonder problemen. Dat hebben we een paar keer geoefend totdat ze er echt heeeeel relaxed overheen liep. Daarna een drafje eroverheen, wat wel errrug eng was!! 

Maar voordat we het wisten ging een gallopje er ook wel overheen...

Zo zie je maar weer wat een hoop spelen kan doen voor je vertrouwen. Ik kan het niet genoeg doen, lekker naar buiten en nieuwe dingen ontdekken. Dreams over haar angsten heen proberen te helpen. Door water heen lopen, over slootjes heen springen en noem maar op.En ik hoop hiermee te bereiken dat ze als ze echt bang is toch nog even twee tellen kan stil staan om alles in te nemen en naar mij zal komen voor hulp... 

 

GEDRAG TRAINING 

 


Copyright 2003 Horseplay all rights reserved.