home

de quarab

Dreams Come True

gedrag & training

verzorging

links

e-mail

 

 

 

Leefomstandigheden

De leefomstandigheden van een paard zijn van groot belang voor zijn welzijn. Paarden zijn van nature kudde dieren die in een groep door grote gebieden trekken om aan eten en drinken te komen. Dit kunnen soms wel afstanden van 20 km per dag zijn. Hij is dan bezig met eten zoeken, water drinken, rusten en socialiseren met de rest in zijn kudde. In de natuur komt een paard aan niets tekort; zijn hoeven slijten door het lopen over allerlei grondsamenstellingen en rotsen, hij heeft weinig last van wormen, omdat hij continu naar nieuwe graslanden trekt en zijn mest met wormeieren achterlaat. Verder eet hij een rijkelijk gevarieerd dieet van kruiden die zijn lichaam onaantrekkelijk maakt voor wormen en hem ondersteunt in zijn weerstand en ziekte bestrijding. Hij heeft een sociaal leven met zijn kudde maatjes die altijd tijd hebben voor een groom-sessie.

Natuurlijk is dit een plaatje van een ideale situatie. De natuur heeft ook zijn moeilijke tijden van droogte en verderf, maar dat hoort bij de natuur. Gedomesticeerde paarden daarentegen hebben een andere levenswijze. Door geringe ruimte staan de meeste paarden in Nederland op een stal van 3m bij 3m, waarbij ze meestal weinig contact met de buurman hebben. Eten wordt gevoerd in snelle hapklare brokken met een hoge voedingswaarde in combinatie met wat ruwvoer. De meeste paarden zijn daar al snel door heen en wachten maar tot het volgende voedingsmoment. Na uren stil te hebben gestaan wordt hij alvorens uit zijn stal gehaald voor een relatief korte periode van harde arbeid, om daarna direct weer op stal gezet te worden.

Ik vergelijk dit meestal met een mens opsluiten in een (geļsoleerde?) bezemkast en die drie maal daags te voeren, met tussendoor een half uurtje joggen rond een hal. Is het dan eigenlijk een wonder dat zoveel paarden "afwijkend" gedrag vertonen?

Om een paard zoveel mogelijk aan zijn natuurlijke behoeftes te voorzien is weidegang in een kudde met inloopstal eigenlijk het aller mooiste wat we een paard kunnen bieden in Nederland. Helaas is dit voor vele paardeneigenaren in steden erg moeilijk te realiseren. Toch moeten we niet vergeten hoe belangrijk het voor de welzijn van een paard is om sociaal kontact te hebben met andere dieren. Door hem op zijn minst een paar uur vrije beweging te geven met zijn lotgenoten kun je al heel veel bereiken. Ik denk dat dit het minste is wat we kunnen proberen te doen voor onze trouwe viervoetige partners.

Andere artikelen:

  • Leefomstandigheden

  • Deken of geen deken?

  • Voeding

  • Hoefverzorging

  • Tuigage

  • Ziekte herkenning en preventie


Copyright © 2003 Horseplay all rights reserved.