home

de quarab

Dreams Come True

gedrag & training

verzorging

links

e-mail

 

 

 

Leadership

In leadership wil ik praten over de kudde en zijn leider. Het paard en zijn leider, of zoals in sommige gevallen dat het paard voelt dat HIJ dan maar de leider moet zijn. Zo hoort het immers; leider en volgelingen. Omdat paarden vluchtdieren zijn leven zij in kudde verband om zo hun veiligheid te vergroten. Om deze kudde gehandhaafd te houden moet er een leider zijn. Dus wordt dit door middel van rangorde bepaalt. Het meest dominante paard is meestal de kudde leider. De rest van de kudde respecteert de leider en volgt de leider. Deze positie wordt wel continu door de tweede in rang uitgedaagd, om er zeker van te zijn dat de kudde leider nog sterk genoeg is om aan deze rang te voldoen. De positie van de tweede in rang wordt weer door de derde in rang in de gaten gehouden en uitgedaagd. En zo werkt de rangorde zich omlaag af, met de zachtaardigste meestal onderaan in rang. 

Je kunt dus te maken hebben met een bij uitstek dominante paard, die continu jouw positie als leider wil uitdagen en overnemen. Of je hebt de minder dominante paarden die het zo wel goed vinden. Zolang ze maar zeker weten en voelen dat jij de touwtjes in handen hebt, en dat je zeker van je zaak bent. Als jij je onzeker in je vel voelt, en het paard voelt dit natuurlijk meteen aan, kan het gebeuren dat hij niet onder een onzekere in rang wil zijn en deze rangorde gaat uitdagen - iemand moet immers jullie leiden en in veiligheid houden! Het is dus eerlijker tegenover het paard en gemakkelijker voor hem als je consequent en duidelijk laat merken dat jij wel capabel bent om deze positie als leider te dragen, en dat hij dus op jouw leadership kan rekenen.

Van oudsher worden we dus geleerd om dominant over het paard te zijn en te zorgen dat hij de onderdaan is; ons respecteert. Dan houden we deze balans goed en wel en zal hij alles voor ons uitvoeren wat we willen. Maar respecteert hij ons dan werkelijk? Doet hij dit werk graag voor ons, omdat hij ons respecteert? Voert hij alles wel uit voor ons? Of doet hij het meer uit angst? Is het niet de droom van ieder paarde liefhebber om als ruiter en paard samen één geheel te vormen?  Maar wordt dit dan met dominantie bereikt? Heel veel vragen..

Nu heb je in de kudde een tweede soort leider; de passieve leider. De passieve leider heeft geen ambities om de alpha leider te worden en gebruikt dan ook geen agressie of dominantie om zichzelf te bewijzen. Hij wil gewoon een rustig leventje, is meestal wat ouder en weet hoe de vork in de steel zit. De rest van de kudde voelt zich op zijn gemak bij dit paard omdat hij consequent is, voorspelbaar en de gene is die de kudde naar het goeie gras of naar een plekje in de schaduw leidt. Hij geeft gewoon vertrouwen en rust en dit wordt gewaardeerd en gerespecteerd. 

Hier komen we dus bij een splitsing in de weg. Zou je liever door middel van dominantie dit alpha positie uit willen vechten en aanvechten. Of zou je liever een relatie met je paard op willen bouwen dat hij je kan vertrouwen en dat jij hem kan vertrouwen; wederzijdse respect. Het klinkt als het ultieme. Als het paard jouw vertrouwd, zal hij jouw dan nog voor die positie van alpha leider uitdagen?  Het zal wel van het paard afhangen en van de ruiter.... maar ik weet waar ik voor zou kiezen...

Horses Never Lie

 

Voor meer leesvoer over passieve leadership wil ik de boeken van Mark Rashid aanbevelen.

 

 

 

GEDRAG TRAINING 

 


Copyright © 2003 Horseplay all rights reserved.