home

de quarab

Dreams Come True

gedrag & training

verzorging

links

e-mail

 

 

 

Paarden gedrag en Training

Tom Dorrance - "True Unity"

Een verhaaltje..

Er was eens een jonge cowboy die aan het werk was met enkele paarden in een paddock. Een oudere cowboy kwam langs, bleef even staan kijken en vroeg; "Jonge man, zou jij het geheim van goede horsemanship willen weten?"  De jonge cowboy zei dat hij dat wel zou willen. De oude man maakte een vuist en zei; "Als jij mijn vuist kunt openen, zal jij het geheim van goede horsemanship ontdekken."  De jonge man trok, duwde, kneep, sloeg, prikte en stompte de vuist. Uiteindelijk gaf hij op en zei; "Ik krijg het niet open. Wat is het geheim om je vuist open te krijgen, zodat ik het geheim van goede horsemanship kan ontdekken?"  De oude cowboy antwoordde; "Je had gewoon even kunnen vragen." (Schrijver: onbekend)

__________________

Het is jammer dat we in het dagelijks leven soms geruk, geduw en getrek aan paarden tegen komen. Iets dat beslist niet nodig is en zelfs voor het paard als onbegrijpelijk mensen-gedrag gezien wordt.

Voordat je met paarden aan de gang gaat, is het wel belangrijk om eerst wat te begrijpen over het gedrag en instinct van het paard.  Paarden zijn vlucht dieren en handelen meestal vanuit hun instinct en overlevingsdrang. Ze hebben niet zoals mensen vaak denken "menselijke" gedragsvormen zoals; wraak gevoelens of gevoel van liefde en dergelijke. Ze hebben het niet "op ons gemunt" of nemen ons niet 'in de maling' - hoezeer dat er soms op lijkt!!  Alhoewel ik wel vaak denk dat sommige paarden wel een gevoel voor humor hebben is dat misschien ook gewoon iets dat ik graag zou willen zien, maar dat het eigenlijk gewoon een natuurlijke gedrag is. Daar ben ik het er nog niet helemaal over uit. Maar het is in ieder geval wel bewezen dat paarden niet zo geavanceerd zijn dat ze de intelligentie hebben om een plannetje te bedenken en die op ons uit te voeren. :) Ze leven gewoon in het nu, en reageren op wat wij ze geleerd hebben.

Hier zijn er wat artikelen over. Ik dacht dat het het beste zou zijn om deze pagina in tweeŽn te delen en elke keer er wat aan toe te voegen als ik weer wat leuks leer of  kan bedenken te schrijven!!  Zoals ik al zei ben ik zelf nog veel aan het leren, dus alle informatie is welkom en ik hoop dat ik alsnog wat van waarde aan jouw kan vertellen.. :)

 

GEDRAG TRAINING 


Copyright © 2003 Horseplay all rights reserved.