home

de quarab

Dreams Come True

gedrag & training

verzorging

links

e-mail

 

 

 

Deken of geen deken?

Dit is een veel voorkomend vraag. De winter is in aantocht en dan is voor veel mensen de tijd aangekomen om de winterjassen uit de kast te halen en komen de paardendekens weer tevoorschijn. Maar is een paardendeken echt nodig? Om hier een besluit over te maken is het handig om eerst wat meer te weten over de natuurlijke thermo-regulatie van het paard. Met andere woorden, hoe regelt een paard zijn lichaamstemperatuur?

Om te beginnen is het belangrijk te weten wat het temperatuur comfortzone van paarden is. Hiermee bedoel ik binnen welke temperatuurgrenzen een paard de minste energie nodig heeft om op zijn normale lichaamstemperatuur te blijven. Bij de ons mensen ligt deze comfortzone tussen de +10 en +30'C, maar bij paarden ligt deze comfortzone tussen de -8 en +16'C. Dit betekend dat als het warmer is dan +16'C of kouder dan -8'C, dat het paard dan energie moet gebruiken om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden. Hier heeft het paard een uitermate efficiŽnt acclimatiserende systeem voor. Ten eerste is zijn huid een dikke isolerende laag en heeft hij een speciale vacht die kan helpen met het reguleren van zijn lichaamstemperatuur. Verder heeft het lichaam allerlei methodes om warmte kwijt te raken of warmte te behouden.

Bij overmatig warmte doet hij dit o.a. door te gaan zweten, zijn bloedvaten te vergroten en naar het oppervlakte te verplaatsen om zo het bloed af te koelen voordat het door de rest van het lichaam stroomt. Bij kou worden de bloedvaten juist dieper in het lichaam getrokken om tegen de kou te beschermen, de haren worden door kleine spiertjes overeind getrokken om de isolatielaag te vergroten. Als dit niet genoeg is gaat het paard bewegen om op te warmen, of als hij niet kan of wil bewegen gaat zijn huid rillen om warmte op te wekken. Dus in natuurlijke omstandigheden komt het vrijwel nooit voor dat een paard te koud of te warm is. Zelfs als wij denken dat het erg koud is, zal een paard weinig last hebben, omdat in tegenstelling tot ons lichaam, het lichaam van het paard een perfecte thermo-regulatie heeft.

Helaas leven veel paarden niet onder natuurlijke omstandigheden en hebben zij aan veel (menselijke) eisen te voldoen. Veel paarden staan op stal, zonder bewegingsvrijheid en moeten dagelijks voor een korte periode hard aan het werk. Hier komt dan het voornaamste probleem; als de dagen korter beginnen te worden wordt een wintervacht aangemaakt. Als deze wintervacht erg dik is zal het paard bij harde prestaties flink gaan zweten. Op zich is dit niet zo'n probleem mits het paard de kans krijgt om droog of bijna droog te stappen. Maar daar hebben wij meestal geen tijd voor, het paard wordt nat op stal gezet waar hij kou kan gaan vatten door het zweet dat plots afkoelt met stilstaan, en het lichaamstemperatuur ineens doet dalen. En zelfs een zweetdeken die vaak niet optimaal werkt kan dit als gevolg hebben. Een gevaarlijke situatie dus.

Maar nu is de vraag, deken of geen deken, misschien makkelijker te beantwoorden. Is je paard bv een sportpaard die veel op stal staat en moet presteren en waarbij je zelf weinig tijd hebt om hem droog te stappen? Dan is het misschien veiliger en gemakkelijker om voor een deken te kiezen. Staat je paard veel buiten, waardoor hij zelf zijn lichaamstemperatuur kan regelen? Dan zou ik zeker voor dekenloos kiezen. Zelfs een paard die buiten in de wei staat kan rennen tot zwetens toe. Hij zal er dan zelf voor kiezen om in de wind te gaan staan om snel op te drogen, voordat zijn zweet hem onderkoelt. 's Nachts op stal zal de temperatuur zelden onder de -8'C komen en zal hij dus ook geen problemen hebben met de kou. Of het nu een Arabier is die dun in haar vacht lijkt of een Ijslander met een dikke vacht, ze kunnen onze Nederlandse klimaat makkelijk hebben.

Welke keuze je ook maakt, kijk naar je paard en je kunt al snel zien of hij zich comfortabel voelt. Kies je voor dekenloos, en het wordt echt koud en nat, denk er dan aan om je paard extra bij te voeren. Ze hebben met erge kou extra energie nodig om zichzelf op te warmen. Vooral extra ruwvoer dat in de darmen fermenteert levert veel warmte op. Verder is het belangrijk bij oudere paarden op te letten, paarden die geen goede wintervacht meer aanmaken, of niet genoeg energie hebben voor een goede thermo-regulatie. Deze dieren kun je dan beter wel een deken geven. Kies je voor een deken, hou er dan rekening mee dat hij het niet TE warm krijgt onder die deken. Hitte kwijt raken kost meer energie dan opwarmen..

Andere artikelen:

  • Leefomstandigheden

  • Deken of geen deken?

  • Voeding

  • Hoefverzorging

  • Tuigage

  • Ziekte herkenning en preventie


Copyright © 2003 Horseplay all rights reserved.