home

de quarab

Dreams Come True

gedrag & training

verzorging

links

e-mail

 

 

 

Grondwerk - basics

 

Het grondwerk wat je met je paard doet is eigenlijk de basis van alles. Wat je niet op de grond met je paard kunt doen krijg je zeker moeilijk of niet van de zadel gedaan en het is de leukste manier om je paard echt te leren kennen en voor het paard jouw te leren kennen en vertrouwen. Grondwerk omvat zoveel verschillende dingen dat ik niet té diep in de stof zal gaan om het zo wat overzichtelijker te houden. Anders wordt het een compleet boekwerk!

Om bij het begin van grondwerk te beginnen moet een paardje goed aan het halster te leiden zijn. Er is niets meer frustrerend of zelfs gevaarlijker dan een paard die z'n eigen gang gaat terwijl jij hem ergens heen probeert te leiden! Of een paard die letterlijk vooruit getrokken moet worden om ergens te komen, of een paard die de mens vooruit sleurt om ergens te komen. Dit zijn allemaal slechte gewoontes die doormiddel van de mens zelf zijn ingeslopen bij het paard. Als het paard niet geleerd wordt wat wel halster etiket is, dan denkt hij dat hij goed bezig is. Als dit het geval is dan moet daar wat aangedaan worden. Het maakt niet uit hoe oud hij of zij is, of hoelang het paard dit al gewend is, het is heel gemakkelijk om een paard op gevoel te leren volgen.

Om een paard op gevoel te leren volgen, moet er zo min mogelijk getrokken worden en helemaal niet aan z'n hoofd gerukt worden. De 'vraag' moet altijd zo min mogelijk zijn. Bij geen reactie kan die vraag opgebouwd worden (langzaam maar zeker) en dan onmiddellijk los laten als het paard een beweging in de goede richting maakt. Je begint vanuit stilstand waar het paard in rust stil moet kunnen staan. Als je dan leven in je lichaam opwekt om te gaan lopen en het paard voelt dat met je mee, gaat hij al vanzelf meelopen en zal gaan stoppen als jij stopt. Maar dit zijn dingen die niet altijd vanzelf gaan. Soms als iemand begint te lopen, blijft het paard staan en kom je bij het eind van het touw terecht. Als het paard dan nog blijft staan moet je langzaam die druk op het touw houden en geduld hebben. Op een gegeven moment zal het paard dat druk zat zijn en vanzelf vooruit lopen om er vanaf te komen. Het is dan heel belangrijk dat jij op dat moment die druk onmiddellijk los laat, zodat hij hiervoor beloond wordt. Als je hier flink op oefent en ook in verschillende richtingen (niet alleen recht uit, maar ook naar links of rechts weglopen) vertrekt, zal het paard al snel leren mee te gaan vóórdat je bij het eind van die touw bent gekomen. Hier is waar het gevoel tussen paard en ruiter al begint te groeien.

Binnen een niet al te lange tijd zul je al zover zijn dat als jij gaat beginnen te draven, je paard je lichaamsbewegingen zal gaan volgen en met je mee zal draven, om zo weer die losse touw te behouden. En doordat je niet gaat rukken en doen, zal het paard je meer vertrouwen en meer rust in zich hebben om jouw bewegingen te kunnen volgen. Dit zijn ook mooie momenten om de verbale worden zoals jog (draf) en walk (stap) aan te leren. Je gaat draven en zegt "jog!". Het paard zal dan na een tijd weten wat jog betekent, omdat jullie aan het draven zijn terwijl je dit zegt. Dit zijn handige dingen voor als je meer op afstand wil gaan doen, zoals longeren, roundpen werk of aan de lange lijn.

Het kan ook gebeuren dat het paard z'n aandacht bij je verliest en je voorbij gaat stormen. Ik vraag altijd eerst "easy!" en als daar niet op gereageerd wordt begin ik langzaam druk op de halstertouw te brengen, totdat ze langzamer gaat en dan laat ik onmiddellijk los, zodat ze daar ook gevoeliger voor wordt. Als ze écht te pushy wordt, dan zwaai ik het touw voor haar neus of laat ik haar in m'n elleboog lopen, of haar een kleine cirkel om me heen laten lopen - dat is zwaar werk en dus zal ze daar gelijk op reageren en weer netjes naast me blijven. Maar je moet ook op je eigen lichaamstaal letten; vooral die rust erin houden en af en toe goed uitblazen. Je paard zal je gauw volgen en ook uitblazen, wat weer de rust erin terug brengt. En vergeet vooral niet af en toe een belonende krabbeltje te geven als hij het wel netjes doet. Belonen is zo belangrijk! Het paard is zo gewillig om ons te volgen, maar ze hebben wel feedback nodig, wat is anders het nut er nog van?

 

Voor nog veel meer oefeningen en grondwerk op gevoel raad ik echt het boek van Bill Dorrance en Leslie Desmond aan "True Horsemanship Through Feel".

 

 

GEDRAG TRAINING 

 


Copyright © 2003 Horseplay all rights reserved.