home

de quarab

Dreams Come True

gedrag & training

verzorging

links

e-mail

 

 

 

Leslie Desmond Demonstratie Aug. 2003

CHANGING EXPECTATIONS

Nadat ze beiden hadden besloten dat het eigenlijk niet zo’n eng ding is pakte Leslie de scheermachine op en begon er mee rond te lopen en de ruin er rustig mee te wrijven. In de eerste instantie sprong de ruin opzij met de gedachte dat de scheermachine te dicht bij zijn lichaam kwam. Maar Leslie ging de ruin eerst met haar vingers krabbelen en begon toen langzaam maar zeker haar vingers te vervangen met de scheermachine. Hiermee leerde de ruin dat zo’n scheermachine toch ook best lekker kan aanvoelen! Vooral nadat zij zijn favoriete plekjes had gevonden!

 

Nu vond de ruin de scheermachine toch echt wel heel lekker aanvoelen! Dit veranderde dus totaal zijn idee over wat de scheermachine eigenlijk is. “Het gaat erom zijn verwachtingen te veranderen”, zoals Leslie het ging uitleggen. Als jij een slechte ervaring met iets hebt gehad, dan sta je ook niet te trappelen om het opnieuw uit te proberen! Omdat je er slechte ideeën over zou hebben – slechte verwachtingen. Maar als iemand jouw zou kunnen aantonen dat datgene toch ook een leuke kant kan hebben, dan zou dat je verwachtingen van datgene veranderen en zou je eraan denken om het toch opnieuw een kans te geven...

Maar zo gauw Leslie de scheermachine AAN ging zetten, kwamen de oude angsten en verwachtingen van de ruin weer naar boven en was er GEEN mogelijkheid dat Leslie nu in de buurt van de ruin kon komen! Het was duidelijk dat hij erg slechte ervaringen heeft gehad met de scheermachine. Hij stond praktisch klaar om ze aan te vallen! Maar ipv een gevecht hierover met de ruin aan te gaan, wilde Leslie de ruin leren dat hij ook controle kon uitoefenen over de scheermachine. Elke keer als Leslie de scheermachine aanzette begon de ruin achteruit te lopen. Hiermee haalde hij de lus uit de touw, maar Leslie volgde hem gewoon in zijn bewegingen en trok geen seconde terug aan de touw. Ze volgde hem gewoon constant en wachtte totdat hij zich eraan herinnerde om de lus weer terug te brengen in de touw. Ze wachtte totdat hij een gedachte of beweging maakte om richting haar te stappen (om de slack weer terug te krijgen) en op dat moment zette ze de scheermachine uit. Op deze manier drong het tot de ruin door dat als hij op Leslie AF STAPTE ipv achteruit weg stappen, dat DAN de scheermachine uit ging. Hiermee had HIJ dus controle over de scheermachine gewonnen... Hij kon het uitzetten!

Nadat de ruin zichzelf weer onder controle had, zijn angsten onder controle had en bewust was dat hij mee kon doen in het aan en uit zetten van de scheermachine, was het al een lange sessie geweest en was de tijd gekomen om een einde te maken aan de demonstratie. Nu was de ruin klaar om in de toekomst hier mee verder aan het werk te gaan om over zijn angsten voor het scheren heen te komen. De basis was gelegd en Leslie had de paarden én ons iets gegeven om over na te denken.

"Je zal waarschijnlijk een paar slapeloze nachten hierover hebben," zei ze nog. En dat kun je wel stellen, ja! Ik heb er echt wakker van gelegen! En het ziet er allemaal zo gemakkelijk uit, als je haar aan het werk ziet. Maar als je het dan zelf gaat uitproberen dan leer je al snel dat het heel wat (jaren? ;-)) oefenen vergt! Maar het heeft me zeker iets gegeven om over na te denken en mijn horsemanship ermee te verbeteren en ik zie er al naar uit om haar in de toekomst weer aan het werk te zien!!

"Waarom hebben jullie hier allemaal van die verrekte grote paarden!!" ;-)

1 - 2 - 3


Copyright © 2003 Horseplay all rights reserved.