home

de quarab

Dreams Come True

gedrag & training

verzorging

links

e-mail

 

 

 

Leslie Desmond Demonstratie Aug. 2003

“Zo veel paarden worden in een stelling getrokken of geduwd, zodat ze zelf niet eens meer weten HOE ze hun voeten afzonderlijk kunnen bewegen bij mensen!” Door wat meer energie in haar lichaam te vertonen, begon de ruin wat druk rond te springen. Dit bracht hem terug naar zijn natuurlijke paard gedrag (aan een lange losse touw), bracht meer leven in zijn lichaam en “bevrijdde” zijn voeten enigszins. “Om te kunnen denken en rustige stappen te kunnen nemen, moet een paard ook snel kunnen denken en snelle bewegingen kunnen maken.” Daarna bracht Leslie het paard weer terug tot rust door hem te vragen zijn hoofd omlaag te brengen. Gewoon door rustig naast hem op de grond te gaan zitten en hem mentaal te vragen zijn hoofd te verlagen. Vol afwachting staarden we allemaal naar het tweetal, wachtend totdat de ruin zijn hoofd zou laten zakken. Totdat Leslie ons weer wakker schudde en ons er weer aan moest herinneren dat wij vooral wel door moesten ADEMEN en niet naar de plek moesten staren waar de ruin zijn hoofd in wilde laten zakken. Anders zou er natuurlijk geen ruimte meer over zijn voor zijn hoofd! Dus begonnen we allemaal te zuchten en keken we maar boven zijn hoofd, en daar ging hij met zijn neus helemaal naar de grond, en al kauwend gaf hij zelf ook een grote zucht. Wat een opluchting – voor ons allemaal!

Ongeveer een half uur later, met wat andere oefeningen tussen door, lukte het de ruin al heel aardig zijn schouder naar rechts en naar links achterwaarts onder en voorwaarts over te stappen.

VISUALISATION AND PATIENCE

“Je hoeft alleen maar te vragen!”Zoals je in het vorige stuk kon lezen, doet Leslie veel aan mentaal vragen en visualiseren. Best heftig en moeilijk te vatten, maar het werkte echt. Leslie vroeg ons te visualiseren dat het paard naar links zou kijken, en ja hoor, heel gemakkelijk keek hij in ene naar links! Niet altijd meteen, maar altijd wel binnen 30 seconden ofzo. “Hij moet er even over nadenken, en als hij het geen probleem vindt, dan natuurlijk is het geen moeite om even naar links te kijken.” Ze vraagt tenslotte alleen maar. En ze laat het paard ook weten dat hij een keus heeft om met nee te beantwoorden. Als hij nee zegt, dan vraagt ze hem gewoon weer, van “echt niet?”. Misschien vraagt ze het dan op een andere manier. Uiteindelijk zijn paarden heel gewillig en als je ze de kans geeft om nee te zeggen, dan betekend dat dat hij zich er nog niet comfortabel mee voelt. En doordat hij de vrijheid heeft om nee te zeggen, krijgt hij de KEUZE om ja te zeggen.

“Wat is de snelste manier om een paard iets te leren? Door het hem LANGZAAM te leren.” Nadat Leslie en de merrie al zo’n 3 uur aan het werk waren geweest (met een ingelaste pauze van 30 min., zodat de merrie het allemaal even kon verwerken) vond Leslie dat het wel tijd was om te kijken of de merrie evt. klaar was om “vastgebonden” te worden aan een trailer die in de bak stond. Nu werd de merrie niet echt vastgebonden aan de trailer, maar haalde Leslie het leidtouw door een oogje aan de trailer en liet de touw gewoon los hangen, zodat als de merrie toch onzeker werd en terug wilde trekken, dat ze geen tegenkracht kreeg en gewoon het touw door het oogje kon trekken en rustig weg kon lopen. Ook zorgde Leslie ervoor dat er genoeg touw tussen de merrie en het oogje op de trailer was zodat de merrie meer dan genoeg ruimte had om te bewegen. En daar stond de merrie dan, heel relaxed met haar achtervoetje in de rust stand, met haar ogen Leslies bewegingen te volgen. En dit was hetzelfde paard die ruim 3 uur eerder totaal niet vastgebonden kon staan en niet te leiden was!! Leslie begon langzaam maar zeker zichzelf verder weg van de merrie te bewegen en de merrie bleef gewoon relaxed staan. Daarna vroeg ze de merrie haar heupen opzij te zetten en de merrie concentreerde gewoon op het behouden van de losse touw zonder enige paniek of weerstand! Dat was echt prachtig om te zien…

PARTNERSHIP

De ruin was het tweede paard waar Leslie mee werkte en hij had niet zoveel mensproblemen, hij had alleen scheermachine problemen. En wie kan hem dat eigenlijk verwijten? “De meeste mensen binden een paard vast, benaderen het paard met een rare machine die nog zeer doet ook nog, met een blik in hun gezicht dat ze dat paard even wat aan willen doen! Yikes!! Dat is genoeg om ons allemaal doodsbang van die dingen te maken!” En dat is precies wat ze ook de ruin vertelde! Nadat Leslie de oefeningen met hem had gedaan om altijd een loshangende touw te behouden en zijn voeten afzonderlijk kon bewegen gingen ze samen op de enge scheermachine af die iemand in zijn handen had. Leslie vroeg aan die persoon om de scheermachine aan te zetten en voordat de ruin een kans kreeg om erop te reageren en weg te schikken, begon Leslie zelf al weg te rennen van dat enge ding! Zij wilde aan de ruin overbrengen dat ZIJ een probleem had met de scheermachine en het maar niks vond. Dus daar gingen ze met z’n tweetjes naar de hoek van de bak toe rennen om weg te komen van dat enge ding. Beide blazend en bang kijkend in de richting van de scheermachine. De andere persoon zette de scheermachine uit en legde het op de grond voordat hij de bak verliet. Leslie en de ruin begonnen weer rustig op de scheermachine af te lopen en Leslie begon elke keer een beetje weg te rennen, totdat de ruin niet meer zo mee ging rennen. Hij vond het eigenlijk helemaal niet zo eng meer en begon zelfs tussen Leslie en de scheermachine zelf in te staan. Leslie bleef maar doen alsof ze een hekel aan dat apparaat had en uiteindelijk begon de ruin haar aan te tonen dat die dingen eigenlijk helemaal niet zo eng zijn… Hij ging begon zich dus best heldhaftig te voelen and besloot Leslie te laten zien dat ze nu partners zijn en dat zij hem best kan vertrouwen. Dus voordat we het wisten ging hij zelf als eerste op het scheerapparaat af en ging hij Leslie daarbij begeleiden!!

1 - 2 - 3


Copyright © 2003 Horseplay all rights reserved.