home

de quarab

Dreams Come True

gedrag & training

verzorging

links

e-mail

 

 

 

Leslie Desmond Demonstratie Aug. 2003

"Het draait om de intentie.."

Op 30 Augustus had ik het geluk om een demo van Leslie Desmond te kunnen bijwonen, die zij in Köln gaf, om haar eens in het echt met paarden aan het werk te zien. Het zou een 4 uur durende demonstratie zijn, maar 6 uur later zaten we met z’n allen nog steeds met open monden te kijken hoe Leslie met paarden werkt. Gewoon prachtig om te zien! Met dit verslag wil ik proberen te vertellen wat ik denk dat Leslie die dag aan ons probeerde over te brengen.

KEEPING THE SLACK

Het eerste paard waar Leslie mee ging werken was een merrie die niet vast gebonden kon staan, niet te leiden was en andere “mens-problemen” had, zoals Leslie dat zegt. De merrie had gewoon nooit geleerd om na te geven, om een losse leidtouw te volgen en trok overal vol overtuiging aan terug, soms hele hekken meeslepend! Leslie probeerde de merrie te leren om na te geven - om een “slack” (hangede touw) te houden, door er voor te zorgen dat Leslie zelf een hangende leidtouw vast had. Ze volgde de bewegingen van de merrie en probeerde om met die bewegingen samen te smelten, en alsmaar een hangende leidtouw te behouden. Dit om te voorkomen dat de merrie ook maar een kans kreeg om terug te trekken. Na een korte tijd van verwarring voor de merrie begon zij automatisch de bewegingen van Leslie te volgen en ging zelf ook concentreren op een hangende leidtouw te behouden. Toen dit moment bereikt was, kon het leerproces beginnen en kon Leslie de merrie leren leiden aan een losse touw. De merrie volgde Leslie aan een losse leidtouw en concentreerde er ook op om dit te behouden.

Toen zagen we een totaal nieuwe aanpak. Als Leslie dan langzaam de lus uit de hangende leidtouw ging ‘trekken’, om de merrie een stap voorwaarts te vragen, in plaats van te ‘trekken’ totdat de merrie een stap nam – dus riskeren dat leidtouw strak komt te staan en dat de merrie alsnog terug gaat trekken - gaf Leslie al na en bracht de lus plots weer terug in de touw voordat het ook maar strak was gekomen en voordat de merrie ook maar een gedachte had gegeven om een stap te nemen! De merrie keek heel verbaasd (en wij in het publiek allemaal ook!!), maar het wakkerde wel haar interesse.. Wanneer Leslie dit een tweede en een derde keer ging doen, begon de merrie zelf mee te doen door heel snel een stap voorwaarts te nemen en deze keer zelf als eerste die lus plots weer terug te brengen in het touw! Het was gewoon ongelooflijk om te zien dat dit paard gewoon Leslie wilde “verslaan” om als eerste die lus weer terug te krijgen! Toen dit eenmaal bereikt was kon Leslie allerlei bewegingen maken en de merrie zorgde ervoor dat de “slack” in de touw behouden bleef. Zelfs als de merrie even schok en opzij sprong zorgde zij ervoor dat de losse touw ALTIJD behouden bleef.

MOVING ALL FEET

“Als je een paard van de grond af niet kunt vragen om al zijn voeten afzonderlijk te bewegen, waarom dan in godsnaam op een paard gaan zitten en het vanuit de zadel proberen?” Leslie probeerde nogmaals uit te leggen hoe belangrijk het is om je grondwerk eerst in orde te hebben, voordat je een paard gaat berijden, vastbinden, in een trailer vervoeren of wat dan ook. Je moet je paard kunnen vragen zijn voeten te bewegen. Het paard moet ook al zijn voeten afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen. Dit was duidelijk iets waar met de merrie aan gewerkt moest worden, omdat ze erg veel weerstand toonde met haar benen. Zelfs als de merrie gewoon stil stond had ze haar achterbenen standvastig (vierkant) naast elkaar, klaar om terug te trekken en weg te rennen. Dus Leslie ging zich daarna concentreren om de merrie vooral te leren haar ene achterbeen een stap naar voren te brengen om na te geven en tot rust te komen. De merrie begreep al gauw wat er van haar gevraagd werd en na veel oefenen bracht ze haar linker achterbeen al automatisch een stap naar voren om de “slack” te behouden en haar ‘release’ te krijgen!

"Hoe beweeg je nou de voeten van een paard? Gewoon vragen!” Leslie vraagt het paard zijn achterhand opzij te zetten door naar de plek op de grond te kijken waar de achter voeten staan en met wat energie in haar lichaam te denken; “hey zeg, ik heb dat stukje grond daar echt heel erg nodig, zou je even opzij kunnen stappen?” De merrie vloog toen praktisch opzij, alsof ze op vuur stond! ..en natuurlijk vergat ze niet om die losse touw te behouden! Bij de volgende poging had Leslie minder ‘gedachte’ nodig om de merrie te vragen haar achterhand opzij te zetten. De merrie vragend om haar achterbeen onder en opzij over te stappen. Het vragen om de schouder opzij te brengen (een draai om de achterhand) was een beetje moeilijker, omdat de meeste paarden strak van de linker kant worden geleid, zijn ze vaak erg stijfjes met hun schouder opzij te bewegen. Dit was duidelijk te zien in het tweede paard waar Leslie mee werkte. Hij kon de overstap naar rechts nauwelijks maken, omdat hij natuurlijk geleerd had nooit weg te draaien van de persoon die hem aan het leiden is. Toen Leslie hem vroeg zijn schouder naar rechts te brengen, kon hij alleen zich zelf bij de schoft omhoog hijsen en sprongetjes opzij maken, ipv rustig overstappen. Leslie voelde dat ze deze ruin een beetje aan het werk moest zetten om z’n voeten te bevrijden.

1 - 2 - 3


Copyright © 2003 Horseplay all rights reserved.